The Meaning of Life


Mij Lief vraagt zich de zin van het leven af. Nu is die voor hem de laatste tijd ver te zoeken, zoals hij elke dag opstaat met pijn, maar met heel veel moeite kan staan, lopen, zitten of liggen en weer met pijn naar bed gaat. Hij vraagt zich hardop af waar hij al dit lijden aan verdiend heeft en hoe hij nu verder moet.

Eet, bid, heb liefeat pray love on imdb

Ik kan alleen maar luisteren, maar antwoorden heb ik natuurlijk ook niet. Toepasselijk genoeg vonden we de film Eat Pray Love met Julia Roberts in Ziggo’s TV-theek. Bedoeld als afleiding, bleek deze prachtige film juist ontzettend confronterend. Een film over persoonlijke verandering, een reis op zoek naar jezelf. Natuurlijk hadden wij, net als hoofdpersoon Elizabeth Gilbert, graag een jaar gereisd om de wereld te ontdekken en onszelf te vinden. En het is niet of die kans nooit hebben gehad, maar allerlei omstandigheden en aardse zaken hebben ons hier – en bij elkaar – gehouden. Nu lijkt de kans om het voorbeeld van Elizabeth Gilbert te volgen, verder weg dan ooit.

Vrijheid

Zoals mijn Lief droomt van een dag zonder pijn, droom ik van een dag zonder verplichtingen. Een film als deze, hoewel gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, blijft fictie. Al hebben we geen kinderen, zijn wij niet vrij om te gaan waar we willen, om te doen wat we voelen. Ben je dat eigenlijk ooit in dit benauwde, kleine land? De halve wereld heeft de mond vol over de “vrijheid” die wij in Nederland genieten en veel immigranten zijn maar al te blij, hier hun thuis te hebben kunnen maken. Maar mijn Lief en ik, geboren en getogen Nederlanders, ervaren die vrijheid helemaal niet zo.

Calvinistisch

Natuurlijk hebben wij hier mogelijkheden, die je elders op de wereld niet of nauwelijks aantreft en voorzieningen, die wij inmiddels haast vanzelfsprekend vinden. Maar we hebben ook een Calvinistisch verleden, dat helaas onze opvoeding – en daarmee het grootste deel van ons leven – heeft gekleurd.
Onze ouders meenden er goed aan te doen, ons de vrijheid van keuze mee te geven. Maar helaas hebben ze zich onvoldoende gerealiseerd, dat zo’n gift een enorme verplichting met zich meebrengt. Je wordt immers wel geacht een keuze te kunnen maken. Maar hoe doe je dat als de keuzes die je krijgt aangereikt niet (voldoende) bij je passen, of je de consequenties van je keuzes niet kunt overzien? Waarom zou je dat als kind ook moeten kunnen?

De druk om toch een keuze te maken, zorgt ervoor dat je uiteindelijk precies het verkeerde kiest. Om aan de verwachtingen van je ouders te voldoen, om erbij te horen, om te mogen deelnemen aan de maatschappij, om alle verkeerde redenen kies je er uiteindelijk voor the right thing te doen: een baan in een vakgebied dat eigenlijk niet bij je past, geld verdienen, sparen. Alles is op de toekomst gericht, maar hoe zit het met het heden? Waarom mag je je werk niet leuk vinden maar het als een noodzakelijk kwaad zien, iets dat je tegen wil en dank doet? En waarom zou je niet mogen genieten in plaats van een leven leiden vol van plichtmatigheden? Die Calvinistische inslag past niet bij ons.

Iedere dag vakantie

Wij geloven juist in het plukken van de dag, ook al maken lichamelijke ongemakken of andere omstandigheden dat soms moeilijk. Omdat we vaker niet dan wel op vakantie kunnen, proberen we thuis van elke dag een vakantiedag te maken. Dat zit ‘m soms in heel kleine dingen, maar waar ’t om gaat dat we ons tenminste een keer per dag voelen alsof we op vakantie zijn. Bij voorkeur samen natuurlijk, maar ervaren we onverhoopt dat vakantiegevoel als we van elkaar gescheiden zijn, dan hebben we weer wat te delen.

Carpe diem

De dag plukken gaat ongetwijfeld veel beter met een goed gevulde bankrekening en met opties in plaats van beperkingen. Mijn Lief en ik, beiden enig kind, hebben – voor ons gevoel in ieder geval – de eerste helft van ons leven voor anderen geleefd en het heeft ons niet veel meer opgeleverd dan hartzeer en een versleten lijf. Nu zijn we eigenlijk pas begonnen aan een nieuwe fase in ons leven, waarin we meer voor onszelf zijn gaan leven, en voor elkaar.

Ondanks alle tegenslagen geloven we nog steeds in een stralende toekomst, een betere invulling van de tweede helft van ons leven. We werken hard, maar nu omdat we het zelf willen. Niet voor een baas, maar voor elkaar.

En the Meaning of Life? Die creëren wij zelf!

Advertenties

One Reply to “The Meaning of Life”

  1. Aanvulling:
    Ik kan gelukkig berichten dat het inmiddels véél beter gaat met mijn Lief. Zijn acupunctuur behandelingen slaan zo goed aan dat hij inmiddels veel minder pijn heeft en weer heel veel meer zin in het leven – een wereld van verschil!

Deel je mening!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s